Bråvestagårdens kennel

Bråvestagårdens Welsh Corgi Pembroke

Vi har tidigare fött upp Dansk Svenska Gårdshundar men 2016 bytte jag ras till Welsh Corgi efter att ha träffat några väldigt trevliga Corgis på hästtävlingar utomlands. Det var inte lätt att hitta en valp som motsvarade mina förväntningar, men efter mycket letande fick vi köpa Solleon´s Smurfine från en norsk uppfödare. Saga som hon kallas är en helt underbar hund. Man blir glad var dag i hennes sällskap, tuff, framåt, uppfinningsrik och mycket vacker. Saga älskar att visa upp sig, att vara på utställning är superkul. Hon har vunnit massor som valp och junior. BIS Valp 3a i Eslöv 2017. Hon blev kvalificerad till Crufts när hon blev bästa juniortik på My Dog 2018. I Oslo fick hon norskt cert.

Saga fick sin första kull 20190518. Det blev bara en tik, trefärgad med svans – Bråvestagårdens Ally

Solleon’s Smurfine- Saga

Far; Siggens’s Zofus  Farfar Nebriowa Cole Haan, farmor Siggen’s Sweet Sensation
Mor Myklegardens Aqua Rev, Morfar Cymar’s Daydreaming Diego. Mormor Alma Rev

 

Jag fortsatte letandet efter ytterligare en tikvalp och fick möjlighet att köpa en nära släkting till Saga i Norge. Så våren 2018 fick vi hem Mykegardens Aida Rev. Molly som vi kallar henne är helt olik Saga i utseende och temperament. Nästan helsyskon med samma pappa och mammor som är kullsyskon skulle man tro att de var mer lika. Molly är en riktig kelgris, älskar att ligga i soffan och mysa. Söker sig till alla barn, vill bara att de kelar och leker med henne. Lite försiktigare i kontakt med andra hundar. Men lika fin som Saga- visad i Eslöv som valp , HP och mycket fin kritik, gick vidare till final och blev 8a av 40 valpar i finalringen. På utställning i Oslo blev hon BIM-Valp.

Myklegardens Aida Rev- Molly

Far; Siggens´s Zofus  Farfar Nebriowa Cole Haan, farmor Siggen´s Sweet Sensation
Mor Myklegardens Ada Rev, Morfar Cymar´s Daydreaming Diego. Mormor Alma Rev

 

Bråvestagårdens Ally

Mor Solleon’s Smurfine, Morfar Siggen’s Zofus
Far Andvol Marshal C:I:B Nord UCH EUW-16-BVW-16, Farfar Salvenik Sail Away

Ally är precis så fin som vi hoppades på. Hon är vår första egna Corgi uppfödning.
Hon är utställd i valpklass 3 gånger och har fått HP varje gång. På My Dog 2020 blev hon BIR valp.
På första utställningen som junior blev Ally BIR och
gick vidare till stora finalen. I konkurrens med över 60 andra hundar från
alla rasgrupper slutade hon som Best In Show junior nr 2.

SKKS Rasbeskrivning Welsh Corgi Pembroke
Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

 

 

Historik

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som eventuellt delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. En annan teori involverar i sin tur den svenska västgötaspetsen som har en stor likhet med pembroken. Eventuellt följde den med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Användningsområde

Rasen är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med mera.

Hälsa

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Det är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är 25,5–30,5 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 10–11 kg. Rött samt trefärgat med vita tecken på ben, bröstkorg och hals är de vanligaste färgerna. Andra färger som kan förekomma är enfärgat rött, sobel, fawn, black and tan, med eller utan vita tecken på ben, bröstkorg och hals.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Övrigt

Med ett tydligt ledarskap, framförallt under det första året, så får du en otroligt lättsam och positiv kompis under många år framåt.

Detta händer hos oss!

Clinics, träningar och lektioner

Clinic's med Therese på annan ort

Bråvestagårdens Welsh Corgi Pembroke Vi har tidigare fött upp Dansk Svenska Gårdshundar men 2016 bytte jag ras till Welsh Corgi efter att ha träffat några väldigt trevliga Corgis på hästtävlingar utomlands. Det var inte lätt att hitta en valp som motsvarade mina förväntningar, men efter mycket letande fick vi köpa Solleon´s Smurfine från en norsk […]

Boka Läs mer