Rasbeskrivning

SKKS Rasbeskrivning Welsh Corgi Pembroke

Grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

 

 

Historik

Welsh corgi pembroke och welsh corgi cardigan är två skilda raser som eventuellt delar ett gemensamt ursprung långt tillbaka. De har utvecklat sin individuella särprägel i Wales där de drev boskapen, vaktade gården, gick med på jakt och var sällskapshund för barnen. En annan teori involverar i sin tur den svenska västgötaspetsen som har en stor likhet med pembroken. Eventuellt följde den med de svenska vikingarna till England en gång i tiden.

Användningsområde

Rasen är i dag främst en sällskapshund. Den deltar gärna också inom hundsporterna lydnad, agility, spår och viltspår med mera.

Hälsa

Generellt är det en frisk och sund hundras utan kända rassjukdomar.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen är en lättlärd och munter glädjespridare som är arbetsvillig och fungerar under de tuffaste förhållanden. Den har en viss vaktinstinkt.

Storlek och utseende

Det är en stor hund med korta ben, skulle man kunna säga för att kort sammanfatta storlek och utseende. Mankhöjd är 25,5–30,5 cm för både hanar och tikar. Vikt är för hanhund är 10–12 kg och för tikar 10–11 kg. Rött samt trefärgat med vita tecken på ben, bröstkorg och hals är de vanligaste färgerna. Andra färger som kan förekomma är enfärgat rött, sobel, fawn, black and tan, med eller utan vita tecken på ben, bröstkorg och hals.

Pälsvård

Pälsen kräver ingen speciell skötsel. Fäller gör den ca 2 gånger per år och då kammas underullen ur.

Övrigt

Med ett tydligt ledarskap, framförallt under det första året, så får du en otroligt lättsam och positiv kompis under många år framåt.

Detta händer hos oss!

Clinics, träningar och lektioner

INSTÄLLD pga Covid-19 Clinic med Jonna Eriksson 22 november 2020

    Jonna Eriksson är en av de mest etablerade tränarna i Sverige. Hon har tävlat och tränat hästar framgångsrikt i allt från pleasure till reining. Hon har tävlat på EM för både quarter och painthästar med flera fina framgångar i futurity och EM klasser. Senast med ett Guld  i Open trail på Paint EM. […]

Boka Läs mer